Historiek en werking

Vzw De Miere bestaat sedert 1986. Vrijwilligers openden een bivakhuis in samenwerking met de gemeente Meulebeke, die eigenaar is van de gronden en de gebouwen.  De eerste jaren vertoefde men enkel in het huis, al snel bleek deze ruimte te klein en kwamen er twee prefab klasjes bij, het één diende als slaapzaal, het ander als speelruimte.

In het jaar 2000 werd een volledig nieuwe, sanitaire ruimte gebouwd met alle hedendaags comfort. In 2008 werd het bestaande speelpaviljoen afgebroken en vervangen door een nieuwbouw waar de huidige slaapzalen zijn ondergebracht, het vroegere slaappaviljoen werd speelpaviljoen. In 2011, bij het 25-jarig bestaan van De Miere, werd het ‘huisje’ opnieuw ingericht en geschilderd en is het hoofdgebouw ondertussen voorzien van WiFi. Op die manier probeert De Miere voortdurend gericht te investeren.

Ondertussen heeft De Miere een toegankelijkheidslabel 'A', wat zoveel wil zeggen dat alle ruimtes en infrastructuur toegankelijk zijn voor anders validen.

De Miere is een ideale bivakplaats voor groepen tot 60 personen die volledig ingericht is voor de zomerkampen. Ook kleinere groepen die op zoek zijn naar een verblijfplaats voor een weekend of week zoals bosklassen, bezinningsdagen,... kunnen bij ons terecht.  Alle reservaties verlopen via het CJT, Centrum voor Jeugdtoerisme.

De werking van De Miere bestaat volledig uit vrijwilligers die elk hun week of weekend voor zich nemen. Door hen worden de groepen binnengelaten, krijgen ze een rondleiding, de nodige uitleg en bij deze verantwoordelijke kunnen ze steeds terecht bij problemen. Op het einde van de periode worden de onkosten van het verbruik verrekend en wordt nagegaan of alles op orde staat en correct gepoetst wordt achtergelaten.

De Miere kan enkel gehuurd worden in zelkookformule en de groepen staan zelf in voor het poetsen van de ruimtes.

De Miere bevindt zich aan de rand van recreatiegebied domein Ter Borcht, Meulebeke. Vlakbij De Miere kan men beschikken over een speelplein, een speelbos, een robinsoneiland, een openbaar zwembad en er is ook de mogelijkheid om te vissen en te sporten.

Bereikbaarheid en parking

De Miere is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, ofwel met trein richting Ingelmunster of Tielt, met aansluiting van een bus richting Meulebeke. 
Op het terrein zijn er 8 parkeerplaatsen ter beschikking.
In de directe omgeving zijn er voldoende plaatsen in de Terborchtlaan. Ook achter de kapel (Steenstraat) zijn er verschillende parkeerplaatsen.

Parkeeropties

Veel plezier in de Miere!